Evert Thielen Tentoonstelling

Museum van Bommel van Dam toont Evert Thielen – De Luiken Open

Museum van Bommel van Dam pakt in het najaar van 2024 uit met een museumvullende tentoonstelling van de in Venlo geboren realistische schilder Evert Thielen, (inter)nationaal bekend om zijn monumentale veelluiken. Naast het tonen van nieuwe en niet eerder vertoonde werken kiest het Venlose kunstmuseum voor een thematische beschouwing, die de bezoeker prikkelt om met andere ogen te kijken. De verdiepende tentoonstelling wordt gerealiseerd met ondersteuning van gemeente Venlo en zal te zien zijn van 15 september 2024 t/m 23 februari 2025.

Thematische benadering
Het oeuvre van Evert Thielen (Venlo, 1954) bestaat uit realistische werken met een symbolische lading, geïnspireerd door de schilderkunst van vroegere eeuwen, en heeft een bijzondere aantrekkingskracht op een grote groep mensen. In 2019 organiseerde het destijds in verbouwing zijnde museum van Bommel van Dam een kleine tentoonstelling van Thielens werken op papier. Vijf jaar later pakt het museum uit met een groot aantal van zijn karakteristieke veelluiken en schilderijen in het volledig gerenoveerde gebouw aan de Keulsepoort in Venlo. Door de keuze voor een thematische benadering zal de expositie interessant zijn voor zowel liefhebbers van het werk van Thielen als mensen die er nog niet bekend mee zijn.

Cultureel stadsprogramma
Parallel aan de tentoonstelling organiseert gemeente Venlo in het najaar van 2024 samen met het bedrijfsleven en culturele en maatschappelijke partners een stadsbreed evenement met allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Met dit evenement wordt gezamenlijk kunst en cultuur in Venlo op de kaart gezet. De dubbelexpositie van Evert Thielen in 2019 in het Limburgs Museum en museum van Bommel van Dam leidde tot veel dynamiek en positieve economische effecten in Venlo. Het stadsprogramma, in combinatie met de verwachte tentoonstelling, moet voor de nodige economische en culturele effecten gaan zorgen voor de hele gemeente.

De Luiken Open
Evert Thielen werkt niet zelden op groot formaat. Zijn befaamde veelluiken zijn monumentale schilderwerken die zijn opgebouwd uit meerdere panelen, die aan beide zijden beschilderd zijn. Met de titel van de tentoonstelling, Museum van Bommel van Dam toont Evert Thielen – De Luiken Open, verwijst museum van Bommel van Dam enerzijds naar deze veelluiken, die een prominente plek in de expositie krijgen. Één van deze veelluiken heeft de kunstenaar sinds de dubbeltentoonstelling in 2019 bijna voltooid en wordt voor het eerst in deze vorm getoond. Anderzijds doelt het museum op het openen van het werk op een dieper niveau. Hoe kunnen de schilderijen van Thielen ontleed en geduid worden? Door dit keer te kiezen voor een thematische benadering wil het kunstmuseum de diepe connectie die veel mensen voelen met het werk proberen te doorgronden en stimuleren. Zijn kunst heeft namelijk een bijzonder grote aantrekkingskracht op velen.

Dichter bij het werk en de kunstenaar
Eerdere tentoonstellingen van Evert Thielen in het Cobra Museum (2002), Het Noordbrabants Museum (2005), Museum De Fundatie (2011) en de dubbelexpositie in het Limburgs Museum en museum van Bommel van Dam (2019) brachten een overweldigend aantal liefhebbers op de been. Heeft die vervoering te maken met de werkwijze van de kunstenaar, die haar oorsprong vindt in de technieken van de oude meesters? Heeft het te maken met de hyperrealistische stijl waarin hij werkt? Of zijn de soms heel eenvoudige en persoonlijke en dan weer complexe voorstellingen ookeen venster op onze tijd? Zowel in de expositie als in het uitgebreide educatie- en publieksprogramma onderzoekt museum van Bommel van Dam deze gelaagdheid en probeert het hiermee de bezoeker dichter bij het werk en de kunstenaar te brengen.

Voor meer informatie over de tentoonstelling bij Van Bommel van Dam, kijk dan op de website.

Voor meer informatie over het Evert Thielen arrangement, klik dan hier